Nechte si posílat novinky do e-mailu
Přihlaste se k odběru a nic vám neuteče
Veganský burger má mnoho podob, záleží, čím maso nahradíte. Možností je spousta, nejoblíbenější jsou burgery z řepy a fazolí, portobello žampionů nebo ze speciální směsi na vegan burgery. Její výhodou je snadná příprava.
Sypkou směs rozmícháte s vodou, zformujte zhruba 1 cm vysoké placičky a necháte je uležet nebo si je zmrazíte na později. Vegany potěší také složení směsi na vegan burgery – obsahuje naklíčené fazole mungo a hrachový veganský protein. Právě udržení dostatečného množství bílkovin je ve stravě veganů i vegetariánů klíčové.
Ingredience na placičky (burgery) z červené řepy a fazolí:
Řepu oloupejte a povařte (tento krok můžete přeskočit, pokud jste si koupili předvařenou řepu). Následně ji nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte s rozmixovanými fazolemi, rozmačkaným česnekem, cibulí, solí a kořením. Nakonec přidejte vločky a strouhanku a ze směsi zformujte placičky, které budou mít o něco málo větší průměr než housky. Placičky pak osmažte nebo potřete olejem a upečte v předehřáté troubě na 180 °C.
TIP: Pokud se striktně vyhýbáte produktům živočišného původu, nepoužívejte běžnou strouhanku, její součástí bývá rohlík tukový, který obsahuje sádlo.
Portobello je velký žampion, který díky své velikosti představuje ideální náhažku masa do vegan burgerů. Obsahuje proteiny, draslík a vitamin B6. Jeho velkou výhodou oproti červené řepě je rychlá příprava. Portobello stačí potřít z obou stran olivovým olejem.
Ingredience:
Olej smíchejte s česnekem a důkladně jím potřete houby. Obzvláště si dejte záležet na spodní straně klobouku. Olej by se měl důkladně vsáknout do žebrování. Následně portobello osolte, opepřete a opečte na grilovací pánvi nebo v troubě (funkce gril).
Burgery nejsou jen o „mase“. Lví podíl na výsledné chuti mají další ingredience, které mezi housky přidáte. Udělejte z vegan burgerů kulinářský zážitek a přidejte do nich: zkaramelizovanou cibulku, domácí vegan majonézu z oleje a sójového mléka, křupavý salát nebo jeho peprnější variantu rukolu a nasekané chili papričky.
Pokud si chcete připravit jiný masitý pokrm ve vegan verzi, nahraďte maso univerzální veganskou mungo náplní. Ta se, jak už název napovídá, skládá z naklíčených mungo fazolí a potěší vás vysokým obsahem vlákniny a kvalitního hrachového proteinu.
Vegan směs jen rozmícháte s vlažnou vodou, necháte ji 15 minut odstát. Pak už ji jen vyformujete a dochutíte podle vybraného receptu. Skvěle poslouží jako náhražka mletého masa. Z veganské směsi připravíte boloňské lasagne a špagety, pirožky, závin nebo třeba veganskou musaku. Fantazii se meze nekladou.
Přečtěte si o blahodárných účincích klíčených produktů.
Brzy se vám ozveme zpět