VIZE SPOLEČNOSTI
Chceme být českou inovativní firmou, která vymýšlí, vyrábí a do celého světa prodává kvalitní produkty,
a která je lídrem na českém trhu v oblasti výroby potravin v BIO kvalitě.
V SOULADU S PŘÍRODOU
Společenská odpovědnost a přirozený vztah k přírodě vedla majitele společnosti k podpoře a propagování tématu její udržitelnosti. Na přírodu myslíme v globálním měřitku, jsme generálním partnerem Koalice proti palmovému tuku, omezujeme používání živočišných bílkovin v našich produktech nebo podporujeme BIO zpracování potravin. Konkrétními kroky ochraňujeme také krajinu v naší blízkosti. Semix se dlouhodobě stará o 7 lokalit na území Moravy, kde pečuje o obojživelníky, hmyz, ptáky, podporuje druhovou rozmanitost, růst bylin. Velkou snahou je důmyslně v krajině zadržet vodu. Od menších projektů (Raduňský mokřad, Kobeřické motýlí stráně a podobně) se SEMIX pustil i do celorepublikově a evropsky významného projektu - Kozmických ptačích luk. Kozmické louky mají dnes rozlohu úctyhodných 72,6 hektarů, našlo zde svůj domov 25 exmoorských divokých koní a pro zachování biodiverzity lokality zde přibyly také krávy Highland Cattle. Více se dočtete na webu natura.semix.cz
NÁŠ PŘÍBĚH
Společnost SEMIX PLUSO byla založena v roce 1995. Na trh jsme vstoupili jako výrobce směsí, náplní a přípravků pro pekaře a cukráře. Šíře sortimentu se postupně rozrůstala dle požadavků zákazníků a od roku 2004 se kromě pekařské a cukrářské výroby orientuje také na celozrnné cereální výrobky určené pro koncové zákazníky.
Základy pro vznik společnosti byly položeny na počátku 90. let 20. století. Problémy, které v té době přinášela pekařská a cukrářská výroba, přivedly tři čtyřicátníky k myšlence vytvořit společnost se zaměřením na výrobu pekařských a cukrářských směsí, náplní a přípravků pro zlepšení kvality chleba a pečiva, jaké do té doby český zákazník neznal. Vyrobené produkty se brzy osvědčily v řemeslném opavském Pekařství Sezam. Před pekařstvím se denně tvořily fronty a nově vznikající pekárny pátraly po směsích, ze kterých Sezam peče. Z jednotek tun namíchaných směsí se v Semixu staly desítky, stovky a tisíce. Úspěšnost prodeje u velkoodběratelů byla podnětem pro vytvoření výrobků specializujících se na konečného spotřebitele. Od roku 1997 distribuujeme naše směsi do maloobchodních řetězců. Začínali jsme výrobky z kynutého těsta, pokračovali pudingy, instantními knedlíky, bramborovými haluškami a dalšími výrobky.
V současnosti zaměstnáváme přibližně 220 zaměstnanců, v létě 2023 jsme dokončili třetí výrobní halu. Pobočky máme v Maďarsku, Polsku a na Slovensku, naše výrobky exportujeme do 35 zemí světa. V roce 2016 jsme poprvé překročili hranici půl miliardy CZK obratu, což nás řadí mezi významné zaměstnavatele regionu.
SORTIMENT
Jsme tradičním výrobcem pekařských, cukrářských a mlékárenských směsí. Mnozí spotřebitelé ani netuší, že snídají pečivo s naší tvarohovou, ořechovou nebo makovou náplní, nebo že mléčné výrobky, které kupují svým dětem, jsou připraveny z našich premixů. Máme v portfoliu okolo sta vlastních originálních receptur pro mlékárenské provozy. Jedním z našich nejúspěšnějších produktů je Tvarogen®, který vyrábíme už 20 let.
V roce 2004 jsme začali vyrábět snídaňové cereálie - lupínky, müsli a kaše. V roce 2012 jsme přišli na trh s Müsli srdíčky, které jsou naším nejznámějším produktem. Výrobkové portfolio bohatší ještě o Müsli tyčinky naslano a pestrou škálu proteinových produktů - koktejly, polévky a chlebíčky.
V roce 2019 jsme postavili novou výrobní halu pro klíčení cereálií. Pomocí speciální technologie a vlastního výzkumu klíčíme a následně sušíme obiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny, které prodáváme jako samostatné produkty nebo zapracované do dalších výrobků. Samostatnou produktovou řadou jsou výrobky na bázi rostlinného proteinu. I v těchto je zásadní využití klíčených luštěnin. Díky procesům, které se při klíčení odehrávají, se vylepšují výživové parametry zrnin a ty jsou pak lépe stravitelné.
Společnost SEMIX PLUSO je také významným zpracovatelem máku v České republice. Naše unikátní know-how termostabilizačního zpracování máku, nám umožňuje ročně tepelně ošetřit až 1600tun máku, který následně ve formě směsí nebo čistého máku dodáváme do prodejen a zákazníkům po celé Evropě. Tento objem zpracování máku nás řadí mezi přední významné zpracovatele máku v České republice. Převážně vykupujeme a tepelně ošetřujeme mák modrý, českého původu, s nízkým obsahem kadmia, podporujeme takto okolní zemědělce a významné pěstitele napříč Moravou a Českem. Kvalitní, zdravá potravina pro nás není pouhé klišé. Z těchto důvodů klademe velký důraz na výběr dodavatelů vstupních surovin, jejich kontrolu a kvalitu zpracování. Do systému posouzení kvality vstupních surovin jsou již řadu let zapojeni zaměstnanci naší laboratoře. Obdrželi jsme řadu certifikátů, jako například BRC, HACCP. Také jsme byli mnohokrát oceněni v národních i mezinárodních soutěžích o inovativní potravinářský výrobek, pro některé své produkty jsme oprávněni používat značku národní kvality KLASA.
Nadšení, touha po kvalitě a zdravém jídle nás neustále inspiruje k dalším nápadům na rozšíření sortimentu. Jako dlouholetí výrobci celozrnných cereálií, pekařských směsí pro výrobu špičkového ječného pečiva a celé řady zdravých produktů klademe důraz na zpracovávání zrnin tak, aby v nich byly v maximální míře zachovány všechny živiny a minerální látky. Pro svou filozofii a realizované kroky jsme byli již několikrát oceněni. Stali jsme se například Inovační firmou Moravskoslezského kraje, naše produkty získaly ocenění na potravinářských soutěžích, jako je Zlatá Salima či Volba spotřebitelů. Naše výrobky jsou každoročně oceňovány v soutěžích Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek v kategorii "Inovace", resp. "Reformulace roku".
Od roku 2004 jsme držiteli certifikátu BIO a od září 2012 mezinárodního certifikátu IFS (International Food Standard).